Gasspisar finns i många modeller, från relativt enkla standardspisar till exklusiva modeller med upp till 150 cm bredd och upp till sex brännare. Några mer exklusiva modeller kan förses med brännare speciellt avsedda för avlånga fiskgrytor, och det finns gashällar med brännare för wokgrytor.

Gasspis – kockens förstahandsval

Gasspisar är ofta de professionella kockarnas förstahandsval eftersom en gasspis har så många fördelar:

  • Gasspisar är enkla att reglera värmen på och ändra temperatur.
  • Effekten är omedelbar när man sänker värmen - ingen eftervärme.
  • Gasspisen kräver inga särskilda material i kastruller och grytor.

Så funkar gasspisen

En gasspis har öppen förbränning där avgaserna leds ut genom spiskåpan till ventilationssystemet. Avgaserna är då utblandade med rumsluft och nedkylda. Se avsnittet om installation för att se vilka regler som gäller för detta. Gasspisar kan ha gas- eller elugn.

Gasspisar har en bred användning i hushåll, restauranger och storkök. 

Olika typer och modeller på gasspisar

Fristående gasspisar finns i många olika modeller och utföranden, från 50–150 centimeter bredd. En vanlig gasspis har fyra brännare, ofta i tre olika storlekar. Gasspisen har gas- eller elugn. Det finns dyrare modeller som har både el- och gasugn.

Gashällar och gasugnar för inbyggnad

Utöver gasspisar finns ett brett urval av hällar för inbyggnad. Det finns även gasugnar för inbyggnad. Tänk på när du ska välja gasspis:

  • Hur många brännare och storlek på dem du behöver.
  • Var du vill att brännarna ska vara placerade.
  • Om du har behov av en blandning av gas och eldriven häll.
  • Materialet: gasspisar finns i rostfritt stål, emalj, aluminium och glaskeramik.